contador de visitas
  • Telèfon
  • 681.61.75.87
  • Contacte

Higiene, epidèmies i antics hospitals a la Barcelona Antiga ( amb visita a la Reial Acadèmia de Medicina)

 

Es fa fer el dijous 21 d'octubre de 2021.

  

 Academia medecina  

Higiene, epidèmies i antics hospitals a la Barcelona Antiga  (amb visita a la Reial Acadèmia de Medicina)

Durant la ruta hem pogut constatar com la higiene, al llarg de la historia, ha anat prenent protagonisme per superar malalties i epidèmies que es van succeint al llarg de la historia.

Iniciem el recorregut a la plaça de Sant Just i Pastor on junt a una de les esglésies més antigues de Barcelona i veiem una font d’aigua construïda al segle XIV que feia arribar l'aigua directament, des de una deu de Collserola al centre de la ciutat. Es en aquest segle que la pesta negre va fer estralls a la ciutat i es va veure la necessitat de tenir aigua neta.

La lluita contra les epidèmies es feia proporcionant llocs per cuidar els malalts, hospitals sovint fora muralles, i millorant les condicions de higiene, amb subministrament d’aigua potable, no contaminada. En queda constància en les fonts que encara hi ha al Portal de l’Angel o al carrer Portaferrissa.

L’hospital més antic que es conserva es l’Hospital de la Santa Creu, que s’inicià el 1401 i va ser hospital fins inici del segle XX. Dins del conjunt arquitectònic hi ha la seu de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya que ocupa l’edifici neoclàssic, construït al S XVIII, per acollir el “Real Colegio de Cirugía de Barcelona”. La peça més destacada de l’edifici es l’amfiteatre anatòmic pensat per fer classes magistrals d’anatomia i formació de futurs cirurgians per treballar en els camps de batalla i que va anar evolucionant  cap a la cirurgia en general. La sala està pensada per poder treballar a la part central i ser observat còmodament per un nombrós públic des de les grades. La sumptuositat de l’espai es molt lluny de la funcionalitat que actualment tenen els hospitals.

 

 

Hospitals   Hospitals   Hospitals 
 Academia medecina    Academia medecina    academia

 

 


Etiqueta:

Sortides


Carrer Xile 1-3 , 08191 Rubí
tel: 681.61.75.87
email: aularubi@aularubi.catCopyright © 2021 All rights reserved.
30+ Layouts
scroll down to view all