javascript contador
  • Telèfon
  • 681.61.75.87
  • Contacte

L'evolució del catalanisme

Dilluns 27 de març a les 18 h, a la Biblioteca Mestre Martí Tauler.

A càrrec de Joan Manuel Tresserras i Gaju. 

Joan Manuel Tresserras  

Joan Manuel Tresserras (Rubí, 1955), comunicòleg de la Universitat Autònoma de Barcelona. Fou Conseller de Cultura i Comunicació de la Generalitat (2006-2010). El seu últim llibre, amb Enric Marín, és “Obertura republicana. Catalunya després del nacionalisme” (2019). Actualment presideix la Fundació Josep Irla.

L’arrencada del catalanisme polític organitzat, a finals del segle XIX, va aprofitar el reviscolament del sentiment nacional català esperonat per la “renaixença” cultural i l’adveniment d’una nova estructura econòmica i social al país i a la seva capital. Així, el primer catalanisme, tot i el seu arrelament popular, quedà lligat al projecte burgès de modernització: la “Catalunya ciutat” i l’empremta noucentista.

 L’experiència de la República (1931-1939) va suposar el desbordament del predomini burgès per la nova hegemonia obrera, popular i menestral que seria violentament esclafada per la guerra i la selectiva repressió franquista. La reconstrucció posterior del catalanisme, així, va prendre més com a referència el fil noucentista que no pas el republicà. Tant que, durant el segle XXI, amb la nova majoria independentista dins del catalanisme, encara es manté la tensió entre aquelles dues tradicions i les seves concepcions.

 L’emancipació catalana del segle XXI no es podrà construir sobre els materials del rescat cultural del segle XIX, ni sobre la memòria de les experiències del segle XX. No prendrà, doncs, la forma d’una identitat de resistència ni la forma d’un estat-nació; sinó, ben al contrari, la d’una identitat de projecte inclusiva amb un fonament institucional republicà. 

 

 

Bases de manresa   catalanisme 1886 1931   jocs florals
         
mancomunitat a republica   ofrena floral rafael casanova   catalanisme segle XXI

 

 


Etiqueta:

AEUR Conferències


Carrer Xile 1-3 , 08191 Rubí
tel: 681.61.75.87
email: aularubi@aularubi.catCopyright © 2021 All rights reserved.
30+ Layouts
scroll down to view all